Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Spoločné vyhlásenie ÚVO a ZMOS k zodpovednému verejnému obstarávaniu

DSCF2210.JPGBratislava - 31. októbra 2018 - Verejní obstarávatelia, ktorých zastupuje Združenie miest a obcí Slovenska  sa dlho usilovali o získanie takej dôvery, ktorá im pomôže pri praktickom výkone ich mandátu a podpore miestneho a regionálneho rozvoja.

Za takýto prejav dôvery vnímajú aj Národnou radou SR schválenú novelu zákona o verejnom obstarávaní. Tá po rokoch vytvára možnosti pre skvalitňovanie života občanov, pre podporu regionálnej zamestnanosti a umožňuje tiež rýchlejšie zabezpečovanie tých najbežnejších nákupov, ktorými sa častokrát uspokojujú tie najakútnejšie potreby občanov. Práve tieto nákupy sa stali predmetom ostrej kritiky zo strany tých, ktorí spochybňujú úmysly verejných obstarávateľov. Na jednej strane rozumieme argumentom, ktoré kritici novelizačného bodu, týkajúceho sa zvýšenia limitov pre zákazky s nízkou hodnotou, používajú na zdôraznenie potreby zverejňovania tejto skupiny verejných nákupov, no na druhej strane sa nás táto kritika dotýka. Nie je totiž správne, aby sa na všetkých tých, ktorí prerozdeľujú verejné zdroje automaticky pozeralo ako na tých, ktorí chcú tento novelizačný bod zneužiť. A nie je správne ani vytvárať o starostoch, primátoroch a ďalších verejných obstarávateľoch takýto dojem a vsugerovávať ho verejnosti. Sme presvedčení, že takýto prístup k verejným funkcionárom škodí celej spoločnosti. Vytvára sa tým totiž len hanlivý obraz o verejných funkciách, o ktoré následne slušní a poctiví občania nemajú záujem. Za ZMOS si dovoľujeme povedať, že aj intenzívna kritika výkonu mandátu starostov a primátorov, ktorá častokrát prehlušila akékoľvek pozitíva, sa podpísala pod nižší záujem občanov kandidovať v tohtoročných komunálnych voľbách, teda v roku, kedy si pripomíname štvrťstoročie našej demokratickej spoločnosti. Neprieme sa však o to, že niektorí verejní obstarávatelia sa pri narábaní s verejnými zdrojmi dopúšťajú pochybení, ba dokonca niektorí v tejto oblasti zlyhávajú. Takýto výkon ich mandátu sme vždy my sami kritizovali a naďalej tak aj  robiť budeme. No v záujme celej spoločnosti nemôže pripustiť, aby sa pohľad na všetkých verejných obstarávateľov paušalizoval a zjednodušoval.

DSCF2210.JPGNa priamu diskusiu s verejnými obstarávateľmi sa podujalo len málo tých, ktorí sa na tvorbe novely zákona o verejnom obstarávaní zúčastnili. Nepoznajú preto skutočné dôvody, ktoré viedli k návrhu zvýšenia limitov pre zákazky s nízkou hodnotou. Intenzívne a priame rokovania s verejnými obstarávateľmi v procese prípravy legislatívnych zmien viedol len autor novely, teda Úrad pre verejné obstarávanie. Oceňujeme prístup vedenia ÚVO a vážime si ho. Rovnako ako aj dôveru, ktorú zvýšením limitov pre zákazky s nízkou hodnotou, do verejných obstarávateľov vložil. Vnímame to aj ako záväzok dôsledne sledovať ako členovia ZMOS pri uplatňovaní nového zákona budú postupovať.

Úrad pre verejné obstarávanie  má za potrebu zdôrazniť, že zvýšenie limitov pre zákazky s nízkou hodnotou neznamená, že podnikatelia nebudú mať možnosť o zákazku súťažiť a že sa o nej nedozvedia. Práve aktivity, ktoré úrad vyvinie nad rámec zákona, povedú k tomu, aby bola zabezpečená súťaž medzi jednotlivými ponukami, ako aj ich informovanosť o verejných obstarávaniach spadajúcich do tejto kategórie. Úrad rovnako upozorňuje, že všetky zistené pochybenia pri aplikácii novely zákona o verejnom obstarávaní dôsledne preskúma s možnosťou ich postúpenia na Najvyšší kontrolný úrad, Protimonopolný úrad a na Generálnu prokuratúru SR.

Úrad a ZMOS zároveň deklarujú pripravenosť na poskytnutie kvalitnej metodickej a vzdelávacej podpory verejným obstarávateľom a otvorenosť voči komunikácii s médiami, tretím sektorom, laickou i odbornou verejnosťou s cieľom zvýšiť informovanosť kontrolného orgánu aj členov spomínaných združení o tom, ako je novela zákona o verejnom obstarávaní uplatňovaná v praxi.

Michal Sýkora                                                                                    Miroslav Hlivák

predseda ZMOS                                                                                predseda ÚVO

ÚvodÚvodná stránka